NIEUWSBRIEF juni 2023

Met de zomer voor de deur kijken we terug op een vruchtbare eerste helft van 2023 voor Suubi.

NIEUWSBRIEF juni 2023

Groei van kindsponsoring

Nadat in 2022 de eerste 4 kinderen een sponsor hebben gekregen, zijn begin dit jaar opnieuw 5 kinderen gescout. Christine heeft in januari van dit jaar 4 van deze kinderen ontmoet en inmiddels

zijn ze ook al verbonden aan een sponsor en zijn ze enthousiast begonnen aan het nieuwe schooljaar. We stellen ze kort even voor:

  • Vivian (11) kan nu naar school ipv het werken in de huishouding 
  • Richard (7) zijn vader is overleden aan Corona. Als jongste van 5 broertjes/zusjes moest hij werken op het land en bakstenen maken met zijn moeder. Nu kan hij in plaats daarvan naar school.
  • Jonathan (11) zijn vader is overleden. Hij werd mishandelt en verlaten door zijn stiefvader. Zijn moeder koos ervoor te scheiden in het belang van de kinderen. Ze huurt een 1 kamer huisje voor 7 personen en verkoopt mais en suikerriet. Door Suubi-sponsoring kan hij nu naar school in plaats van mee te moeten werken.
  • Ronald (13) woont samen met zijn oma en moeder. Moeder heeft een mentale beperking en ze verkochten brandhout tot zijn oma een slechte gezondheid kreeg. Zonder Suubi is er geen geld voor schoolopleiding voor hem.

 

Voortgang bewaken

De school bevestigt altijd of de gescreende kinderen voldoende capaciteit bezitten voor educatie. 

Christine en Francis houden steeds contact met school over de voortgang. Als een kind niet voldoende voortgang boekt of inzet toont worden ze daarop aangesproken en bij het uitblijven van verandering wordt er uiteindelijk voor gekozen om te stoppen. Elke schooltermijn van 4 maanden ontvangen we per kind een voortgangsrapport. Voorafgaand aan de nieuwe schooltermijn vindt een meeting plaats met de ouder(s) over de voortgang van het kind, de eigen verantwoordelijkheid hierin en ontvangen ze advies.

 

Moederproject groeit verder

De bestaande moederprojecten doen het nog steeds fantastisch en de moeders blijven inventief.

Er zijn 3 nieuwe moeders in beeld gekomen die in de komende periode support gaan ontvangen.   Twee van de moeders hebben al een bedrijf en bakken stenen voor het bouwen van huisjes. Ze ontvangen ondersteuning om meer te kunnen investeren in uitbreiding van de capaciteit. Ze hebben inmiddels bewezen dat ze de skills hebben voor het runnen van een bedrijfje.

De derde moeder verkoopt al mais, maar heeft een kraam en meer voorraad nodig om uit te kunnen breiden. Door deze uitbreidingen kunnen ze geld sparen voor de volgende schooltermijn van hun kinderen.

 

We hopen dat u opnieuw geraakt bent door deze verhalen en hopen opnieuw of voor het eerst op uw (financiële) support!  Als u al geeft, zijn wij u zeer dankbaar. U maakt echt een verschil in het leven van Oegandese kinderen en families. Met uw bijdrage geeft u nieuwe HOOP (= Suubi) !

 

Nieuwsbrief december 2022

19 December 2022

Stichting Suubi is dit jaar gestart met een pilot van het kindsponsorproject. Inmiddels hebben de eerste 4 kinderen een sponsor in Nederland en hebben we 5 nieuwe kinderen gescout voor sponsoring. De moeders hebben dit jaar eigen verantwoordelijkheid moeten laten zien. Wij werden bij de evaluatie aangenaam verrast.

Nieuwsbrief december 2021

30 December 2021

Onze oprichtster en bestuurslid Christine is afgelopen week, na een 9-daags bezoek, teruggekomen uit Oeganda. Ze sprak daar met de ‘projectmoeders’, bezocht de projectlocaties, evalueerde de ontwikkeling van de bedrijfjes, deed voorbereidingen voor de nieuwe kinderprojecten (start 2022) en kwam met bemoedigend nieuws weer naar huis.

nieuwsbrief October 2021 !

21 October 2021

Zodra de scholen weer opengaan, zal Suubi zich met name richten op onderwijsdeelname. Dit zal beginnen met een zoektocht in het achterland van Nkokonjeru naar kinderen die door de slechte sociaal economische omstandigheden geen onderwijs kunnen volgen. Ook de kinderen die eerder geselecteerd waren, zullen opnieuw beoordeeld moeten gaan worden.