Moeder projecten

Jesca Nakiyamu

Jesca Nakiyamu

Jesca is 33 jaar, weduwe en moeder van 4 kinderen. Ze scheidde van haar man, maar haar ex-man verdronk in het Victoriameer bij een vistocht kort na haar instap bij Suubi.

Na haar scheiding blijf ze met haar kinderen achter in een klein één-kamer huisje dat ze huurt. Om te overleven werkte ze in de huishouding in het dorp tegen een minimale vergoeding.

Jesca’s droom: een bedrijfje in de verkoop van houtskool. Na haalbaarheidsonderzoek blijkt dat de Uganda Forestry Authority bomenkap bestraft. Omdat er grote vraag in het dorp is naar kleine visjes (ingrediënt voor betaalbare soep voor de armere gezinnen) besluit ze te switchen en zich op de verkoop van de visjes te gaan richten.

Het moederproject van Stichting Suubi heeft het voor haar mogelijk gemaakt om medio 2019 twee zakken kleine visjes te kopen. Haar bedrijfje loopt goed en inmiddels maakt ze winst.

Met de winst kan ze de huur voor haar huisje en het schoolgeld voor de kinderen betalen. Als het bedrijfje verder groeit, zou ze ook graag een klein eigen huisje bouwen voor haar en de kinderen. Ze heeft een klein stukje land wat haar (overleden) ex-man eerder voor het gezin kocht.

Laatste Nieuws 2020

Helaas heeft Jesca het project verlaten.

Jesca was goed op weg om van haar visjesbedrijfje een succes te maken. Ze stapte echter uit het project omdat ze moest verhuizen van Nkokonjeru naar een van de Eilanden. Toen ze instapte was ze een alleenstaande gescheiden moeder die in een 1 kamer woning in het dorp leefde. Haar ex-man vertrok naar een eiland, kocht daar land en bouwde een huis. Helaas verdronk haar ex-man daar in 2019 bij het vissen.

In zijn testament liet hij het huis na aan Jesca en de kinderen. Dit onder de voorwaarde dat ze het niet mocht verkopen, maar er zelf moest gaan wonen om het te onderhouden voor de kinderen tot deze groot genoeg zijn om te beslissen wat ze er mee willen.

Stichting Suubi is, door de verre afstand, niet meer in staat haar te volgen in haar voortgang. Ze heeft beloofd door te gaan met haar gestarte bedrijfje om in haar onderhoud te voorzien.

 

Laatste nieuws

Het laatste nieuws over de projecten van Stichting Suubi.

NIEUWSBRIEF juni 2023

04 June 2023

Nadat in 2022 de eerste 4 kinderen een sponsor hebben gekregen, zijn begin dit jaar opnieuw 5 kinderen gescout. Christine heeft in januari van dit jaar 4 van deze kinderen ontmoet en inmiddels

Nieuwsbrief december 2022

19 December 2022

Stichting Suubi is dit jaar gestart met een pilot van het kindsponsorproject. Inmiddels hebben de eerste 4 kinderen een sponsor in Nederland en hebben we 5 nieuwe kinderen gescout voor sponsoring. De moeders hebben dit jaar eigen verantwoordelijkheid moeten laten zien. Wij werden bij de evaluatie aangenaam verrast.

Andere projecten

Moeder projecten

Moeder projecten

Alleenstaande moeders in Oeganda ondersteunen bij het opzetten van kleine bedrijfjes.

Kinder project

Kinder project

Een sponsorproject voor jonge kinderen van kansarme gezinnen in Nkokonjeru.

Wondzorg project

Wondzorg project

Preventieve zorg om (chronische) infecties te voorkomen, continuïteit in onderwijs te waarborgen en een kansrijke motorische ontwikkeling te stimuleren

Summer4change project

Summer4change project

Als groep of familie afreizen naar Uganda om scholen te renoveren.