Moeder projecten

Sarah Kabatesi

Sarah Kabatesi

Suubimoeder sinds febr 2020

Sarah (39) is een alleenstaande moeder van 3 jongens en 1 meisje, nu 16, 14, 12, 7. Ze werkte eerder als wasvrouw voor inwoners van Nkokonjeru en verbouwde eten voor haar gezinsonderhoud.
Tijdens haar huwelijk had ze een bedrijfje in visverkoop, maar haar man gebruikte alle inkomsten voor zijn alcoholverslaving. Ze scheidde van hem toen hij ook gewelddadig werd en zelfs de dorpsleiders geen invloed meer hadden om hem bij te sturen. Na een ware strijd vertrok hij en liet haar met de kinderen in het huis achter, zonder enige financiële steun.
Ze woont nu op het land van haar ex-man en is ze nog altijd bang weggejaagd te worden als de kinderen groter zijn, omdat ze niet de officiële eigenaar van het land en het huis is.
De oudste 3 kinderen zijn na primary 7 gestopt met school door inkomstengebrek. De middelbare school was voor haar onbetaalbaar. Alleen de jongste gaat nu naar de lagere school.

Haar droom: Ze is een ambitieuze ondernemer en droomt ervan een groot varkensbedrijf op te zetten, op eigen land en met een eigen huis. Ze heeft al varkensstallen. Zo wil ze een goede toekomst voor haarzelf en haar kinderen realiseren.

Overeenkomst Stichting Suubi juni 2020: Ze start ​​als vervangster van Yudayah, die haar varkens zonder ons medeweten verkocht.
Sarah heeft nu de 2 varkens die via bemiddeling teruggekregen zijn, en tijdelijk bij Harriet waren ondergebracht.

Van de winst: Ze wil haar kinderen graag vervolgonderwijs laten volgen in plaats van alleen Basisschool.
Ze koopt graag een eigen stuk land om haar eigen varkensbedrijf en huis te bouwen.

Laatste nieuws dec 2021

Ze is aanwezig op de meeting met Christine en zeer dankbaar en enthousiast. Ze deed mee aan het gezamelijk (door de moeders) prive onderwijs regelen voor haar kinderen. Haar bedrijfje gaat zeer voortvarend. Ze heeft inmiddels 15 prijzenswaardige varkens en biggen terwijl ze in 2020 met slechts 2 varkens van Suubi begon. Na de kerstverkoop is schoolgeld voor de start in januari geen probleem. Zij is een enorm voorbeeld voor de andere moeders en voor de omgeving.

Update juni 2021
De biggen groeien goed. Ze vroeg toestemming aan ons om alle biggen te verkopen voordat ze aan Suubi terug zou geven. Ze had nl meer geld nodig om alle kinderen terug naar school te laten gaan. Wij gingen akkoord.
Ze is een goede boerin. Wij geloven in haar volgende moment van terug kunnen geven, bij nieuwe biggen. Tevens toont ze respect voor ons door eerst onze toestemming te vragen.

Ze vertelde ons over haar plan en de verwachting hoe groter te groeien:
1. Ze is met het advies van Samuel en andere boeren nu beter voorbereid.
2.Als ze opnieuw biggen verwacht, wil ze eerst terugbetalen door er 2 aan een nieuwe SuubiMoeder door te geven.
3.De rest van de biggen verkopen en 2 grote zeugen terugkopen die zwanger zijn.

Met deze investering en manier van werken, wil ze proberen een evenwicht te creëren in voldoende inkomsten voor de schoolgeldtermijnen.

Update januari 2021
Sarah is dit jaar met de 2 varkens van Yudayah haar bedrijfje gestart. Eén varken heeft 9 biggen gekregen. 8 groeien goed en zijn gezond.
Bij het tweede varken had ze helaas tegenslag. Ze werden vroeg in de nacht, zonder aanwezigheid van Sarah geboren. Het moedervarken at een deel van haar biggen op en doodde de rest van haar biggen.
Op advies van Francis heeft ze contact opgenomen met Samuel, een ervaren boer, voor advies over het omgaan met bevallingen van varkens, zodat ze beter voorbereid is.

Wij zijn onder de indruk van haar manier van ondernemen. Ze communiceert uit zichzelf met Ignitius en Francis zodat er steeds een actueel en duidelijk beeld van de ontwikkelingen van haar bedrijf is. Dit is uitzonderlijk ten opzichte van de andere moeders.

Update sept.2020
Ze is de beste aanwinst tot nu toe. De varkens die ze doorkreeg vanuit de situatie rond Yudayah groeien hard en ze is toegewijd.
Ze is een blij en dankbaar persoon en harde werkster.

Corona:
-Voldoende eten/regelen voor de varkens èn de kinderen.
Suubi gaf haar ter ondersteuning in juli extra voer.

Hoe liet ze het bedrijfje groeien tijdens Corona: Ze is creatief en heeft afvalbakken bij restaurants gezet waar ze eten / resten en zeep water indoen wat zij tegen kleine betaling ophaalt. Dit gebruikt ze als supplementvoer voor de varkens.

Visie: Verder groeien en de kinderen naar school.

Laatste nieuws

Het laatste nieuws over de projecten van Stichting Suubi.

NIEUWSBRIEF juni 2023

04 June 2023

Nadat in 2022 de eerste 4 kinderen een sponsor hebben gekregen, zijn begin dit jaar opnieuw 5 kinderen gescout. Christine heeft in januari van dit jaar 4 van deze kinderen ontmoet en inmiddels

Nieuwsbrief december 2022

19 December 2022

Stichting Suubi is dit jaar gestart met een pilot van het kindsponsorproject. Inmiddels hebben de eerste 4 kinderen een sponsor in Nederland en hebben we 5 nieuwe kinderen gescout voor sponsoring. De moeders hebben dit jaar eigen verantwoordelijkheid moeten laten zien. Wij werden bij de evaluatie aangenaam verrast.

Andere projecten

Moeder projecten

Moeder projecten

Alleenstaande moeders in Oeganda ondersteunen bij het opzetten van kleine bedrijfjes.

Kinder project

Kinder project

Een sponsorproject voor jonge kinderen van kansarme gezinnen in Nkokonjeru.

Wondzorg project

Wondzorg project

Preventieve zorg om (chronische) infecties te voorkomen, continuïteit in onderwijs te waarborgen en een kansrijke motorische ontwikkeling te stimuleren

Summer4change project

Summer4change project

Als groep of familie afreizen naar Uganda om scholen te renoveren.